Κυτταρικη αγροκαλλιεργεια

Τι είναι η Κυτταρική Αγροκαλλιέργεια;

Η κυτταρική αγροκαλλιέργεια είναι η παραγωγή γεωργικών προϊόντων από κυτταρικές καλλιέργειες, χωρίς τη χρήση ζώων, αντλωντας γνώσεις από τα υπάρχοντα επιστημονικά πεδία της: 

  • Βιοτεχνολογίας
  • Μηχανική Ιστών
  • Μοριακή Βιολογία
  • Συνθετική Βιολογία 

ώστε να δημιουργήσουν και να σχεδιάσουν νέες μεθόδους παραγωγής πρωτεϊνών, λιπών και ιστών που διαφορετικά θα προέρχονταν από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. The majority of the sector is centered on animal products such as meat, milk, and eggs generated in cell culture rather than rearing and slaughtering farmed livestock. Cell-cultured meat is the most well-known application of cellular agriculture.

ennet-production-new-harvest-cellag-greece
Illustration by Nick Counter for New Harvest // CC BY-NC-SA  4.0

Κρέας Κυτταροκαλλιέργειας

Το κρέας αποτελείται ουσιαστικά από μυϊκά κύτταρα και λιποκύτταρα. Στην ουσία, αν μπορέσουμε να απομονώσουμε αυτούς τους δύο τύπους κυττάρων και στη συνέχεια να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, μπορούμε να δημιουργήσουμε από την αρχή πλήρως εδώδιμο και νόστιμο κρέας! Αυτή η ιδέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Δρ Mark Post το 2013, όπου έφτιαξε ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο μπέργκερ από κύτταρα καλλιεργημένα σε εργαστήριο.
Image credit: Mosa Meat

Έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας προϊόντων όχι μόνο για μοσχαρίσια μπιφτέκια αλλά και λουκάνικα, μπριζόλες, κοτομπουκιες καθώς και θαλασσινά.
Right now it is possible to even taste cultivated chicken nuggets in Singapore (first allowed in December 2020, see image below) and in USA, after the USDA approval granted to Good Meat and Upside Foods in June, 2023: Good Meat(division of Eat Just), Upside Foods

eat-just-chicken-nuggets-singapore-cellag-greece

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;

9-cultured-steak-production-cellag-greece
Illustration by Nick Counter for New Harvest // CC BY-NC-SA  4.0

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Πρώτα κάνουμε μια μικρή ανώδυνη βιοψία για να απομονώσουμε μερικά μυϊκά κύτταρα του ζώου που μας ενδιαφέρει. Αυτό είναι και το μόνο στάδιο όπου το ζώο είναι απαραίτητο. 

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα κύτταρα σε περιβάλλον πολύ όμοιο με αυτό εντός του ζώου, ξεγελώντας τα έτσι ώστε να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται, όπως θα έκαναν μέσα στο σώμα του ζώου. Η καλλιέργεια των κυττάρων με αυτό τον τρόπο μοιάζει πολύ με τη διαδικασία ζύμωσης της μπύρας!

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Τα κύτταρα αναπτύσσονται στη συνέχεια μέσα σε βιοαντιδραστήρες βιομηχανικής κλίμακας. Παράλληλα, διαφοροποιούνται και "προπονούνται" αναλόγως με τα έκαστοτε επιθυμητά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των διαφόρων κυτταρικών ομάδων και ιστών.

ΣΥΓΚΟΜΟΙΔΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Τέλος, τα κύτταρα μπορούν να συλλεχθούν και να πάρουν το σχήμα του γνωστού μπιφτεκού, ή να μορφοποιηθούν σε άλλους τύπους κρέατος. Η γεύση και η υφή παραμένουν εκεί αναλλοίωτα - όπως και η αγελάδα ή όποιο άλλο ζώο χρησιμοποιήθηκε στην αρχή τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να ζουν κανονικά!

Εφαρμογές Κυτταρικής Αγροκαλλιέργειας

Αν και η πλειονότητα των ερευνών έχει επικεντρωθεί σε εφαρμογές για τρόφιμα, ιδίως σε καλλιεργούμενο κρέας, η κυτταρική γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κάθε είδους γεωργικού προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν εμπλέκουν ποτέ ζώα! Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν: Κρέας, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, δέρμα, μετάξι, γούνα, ζωοτροφές, αρώματα, ζελατίνη, καφές, πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, ένζυμα, λειτουργικά συστατικά και πολλά ακόμη!
toppng.com-sirloin-beef-cut-beef-tenderloi-476x227-cellag.gr
tdairy-milk-plant-based-alternative-300-cellag.gr
seafood-fish-alternative-cellag.gr
kisspng-cattle-cowhide-carpet-living-room-khazai-rugs-outlet-animal-skin-vegan-cellag.gr
cellag.gr-pet-food-transparent-538x351-dog-food
perfume-fragrance-cellag.gr
Delicious-Red-jelly-Clipart-PNG-gelatin-cellag.gr
coffee-leaf-cellag.gr(1)
sustainability-istock-cellag.gr

Βιωσιμότητα/ Αειφορία

Η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να συμβιβάζεται η ικανότητα των μελλοντικών γενιών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για την Κυτταρική Αγροκαλλιέργεια, και οι προτεινόμενες απαντήσεις

Χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα προτού δούμε το κρέας κυτταροκαλλιέργειας ευρέως διαθέσιμο - πρώτα απ’ όλα, πρέπει να παραχθεί με λογικό κόστος και να πουληθεί σε λογικές τιμές, ενώ στη συνέχεια είναι απαραίτητη η ρυθμιστική έγκριση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να παραχθεί και να φτάσει στον τελικό καταναλωτή με ασφάλεια. Για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η διαδικασία για την έγκριση της διάθεσης ενός νέου τροφίμου στην αγορά της Ένωσης αρχίζει είτε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε κατόπιν υποβολής αίτησης στην Επιτροπή. Οι διοικητικές και επιστημονικές απαιτήσεις για την εν λόγω αίτηση καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2469 της Επιτροπής, ενώ σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες δίνονται στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η Σιγκαπούρη έγινε το πρώτο κράτος που ενέκρινε την διάθεση κοτόπουλου κυτταροκαλλιέργειας σε εστιατόρια, από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και άλλων χωρών όπως το Ισραήλ, η Αυστραλία, το Κατάρ, αλλά και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναμένεται να ακολουθήσουν.

Οποιοδήποτε προϊόν ή συστατικό προέρχεται από ζώο, μπορεί δυνητικά να παραχθεί και μέσω κυτταρικής αγροκαλλιέργειας (από το αγγλικό cellular agriculture, ή cell ag).

  • Φαγητό: κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, καφές, ζελατίνη, ζωοτροφές
  • Βιοϋλικά: δέρμα, μετάξι
  • Κοσμητική και συμπληρώματα: κολλαγόνο, αρώματα

Η τεχνολογία μελετάται σε βάθος και γίνονται αρκετές έρευνες αυτή τη στιγμή ώστε σταδιακά να περάσει από την εργαστηριακή κλίμακα στην συστηματική παραγωγή και για να φέρει στο μέλλον πολλά νέα προϊόντα στην αγορά.

Αυγά και γάλα παράγονται αυτή τη στιγμή μέσω ζύμωσης ακριβείας (precision fermentation), που είναι μια μορφή ακυτταρικής αγροκαλλιέργειας (acellular agriculture). Αυτά τα “ακυτταρικά” προϊόντα (δλδ που δεν περιέχουν κύτταρα) αποτελούνται κυρίως από νερό, πρωτεΐνες, λιπίδια και μικρές ποσότητες υδατανθράκων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. 

Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα αποτελείται μεταξύ άλλων από πρωτεΐνες (όπως καζεΐνη και πρωτεΐνη ορού γάλακτος) και λιπαρά (πχ τριγλυκερίδια και φωσφολιπίδια) . Μπορούμε να απομονώσουμε τα γονίδια της αγελάδας που κωδικοποιούν αυτές τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες και τα λιπαρά, και να εισάγουμε αυτά τα γονίδια σε κύτταρα μαγιάς (τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA). Τότε αυτά τα κύτταρα μαγιάς γίνονται μικρά εργοστάσια που παράγουν ακριβώς αυτές τις γαλακτοκομικές πρωτεΐνες και τα λιπαρά που παράγει η αγελάδα. Η διαδικασία αυτή εξαλείφει την ανάγκη εκτροφής και αρμέγματος αγελάδων. 

Η τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA δεν είναι καινούργια. Ήδη εφαρμόζεται στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία. Η πυτιά είναι ένα σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην πήξη γάλακτος για την παραγωγή τυριού και που παραδοσιακά προερχόταν από στομάχια μοσχαριών. Σήμερα όμως οι τυροκομικές μονάδες το παραλαμβάνουν μέσω ζύμωσης ακριβείας / ακυτταρικής αγροκαλλιέργειας, μέθοδος που είναι αποτελεσματικότερη, φθηνότερη, και πιο ανθρώπινη. 

Η ίδια ακριβώς διαδικασία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την παραγωγή βιοσυμβατής, φαρμακευτικής ινσουλίνης για ασθενείς με διαβήτη. Αντί να συλλέγεται το πάγκρεας χιλιάδων ζώων για να εκχυλιστεί ινσουλίνη από αυτά, η φαρμακοβιομηχανία αξιοποιεί γενετικά τροποποιημένη μαγιά για να παράξει ανθρώπινη ινσουλίνη.

Για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η διαδικασία για την έγκριση της διάθεσης ενός νέου τροφίμου στην αγορά της Ένωσης αρχίζει είτε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε κατόπιν υποβολής αίτησης στην Επιτροπή.Οι διοικητικές και επιστημονικές απαιτήσεις για την εν λόγω αίτηση καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2469 της Επιτροπής, ενώ σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες δίνονται στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Όχι ακόμα. Αρκετοί όμως Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος από διάφορες θέσεις, ενώ εντός συνόρων υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης που θα μπορούσε να συνεισφέρει με τις γνώσεις και τις ικανότητές του.

Ένας βασικός στόχος της Cell Ag Greece είναι φέρει όσο περισσότερους ενδιαφερόμενους στο τραπέζι, και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση του τι μπορεί να γίνει στη χώρα. Είμαστε σίγουροι ότι η απάντηση είναι “αρκετά”.

Τα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας είναι φυσικά - είναι φτιαγμένα από τους ίδιους ιστούς που συνθέτουν τους μύες και το λίπος των συμβατικών αναλόγων που παράγει η κτηνοτροφία. Όπως συμβαίνει με τις άλλες καινοτομίες στον αγροδιατροφικό τομέα, η κυτταρική αγροκαλλιέργεια αξιοποιεί σύγχρονες γνώσεις και τεχνολογίες για να παραχθούν τα τρόφιμα που ξέρουμε και επιλέγουμε, με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Σε αντίθεση με την βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία, η κυτταρική αγροκαλλιέργεια μπορεί να παράξει τρόφιμα και βιοϋλικά, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, ή τα ζώα.

Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας θα έχει ίδια γεύση με το κανονικό κρέας, επειδή είναι κανονικό κρέας. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που δοκίμασαν κοτομπουκιές κυτταροκαλλιέργειας από την εταιρεία Eat Just στη Σιγκαπούρη, δήλωσε “αυτό το κοτόπουλο, είναι απλά κοτόπουλο, αλλά είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα που έχω δει ή φάει στη ζωή μου.”

Το κρέας αποτελείται κυρίως από μυϊκή μάζα, λίπος και αιμοφόρα αγγεία, διατεταγμένα με τη βοήθεια δομικών πρωτεϊνών. Αυτό δεν αλλάζει με το κρέας κυτταροκαλλιέργειας. Η διαφορά βρίσκεται στο πώς παράχθηκε το κρέας. 

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της κυτταρικής αγροκαλλιέργειας είναι ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της αναλογίας μεταξύ μυών, λίπους και συνδετικού ιστού - που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα μπορούν να παράξουν κρέας με ίδια (ή καλύτερη!) γεύση από τα συμβατικά κρέατα κτηνοτροφίας

Ναι, το κρέας κυτταροκαλλιέργειας θα περάσει από τις ίδιες διαδικασίες έγκρισης που περνάνε όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά (αρμόδια αρχή είναι η EFSA). Οι αρχές της Σιγκαπούρης έδειξαν ήδη πως εμπιστεύονται την ασφάλεια του κρέατος κυτταροκαλλιέργειας, αφού ενέκριναν την πώληση κοτόπουλου κυτταροκαλλιέργειας από την Eat Just τον Δεκέμβριο του 2020.

Εκτός αυτού, αρκετοί παραγωγοί κρέατος κυτταροκαλλιέργειας έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια του προϊόντος, αφού το προσφέρουν για δοκιμή σε ειδικά οργανωμένες εκδηλώσεις (πχ η Mosa Meat και η Upside Foods).

Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας δεν χρειάζεται προσθήκη αντιβιοτικών, σε αντίθεση με τα ζώα στις βιομηχανικές μονάδες κτηνοτροφίας, που τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρέας κυτταροκαλλιέργειας μπορεί να παραχθεί σε μονάδες που ακολουθούν αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής. Αντιθέτως, τα ζώα είναι ευάλωτα σε μολυσματικές ασθένειες καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε μία κτηνοτροφική μονάδα, και πρέπει να προστατεύονται από αυτές.

Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας δεν θα παράγεται με προσθήκη αυξητικής ορμόνης που συνήθως χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία για να αυξήσει το μέγεθος των ζώων πάνω από τα φυσικά όρια. Αντιθέτως, το κρέας κυτταροκαλλιέργειας θα παράγεται καλλιεργώντας τα ζωικά κύτταρα που βρίσκονται στο κρέας με χρήση ενός ζωμού πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (που λέγεται θρεπτικό μέσο).

Αφού μπορούν να ελέγχονται οι ποσότητες όλων των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας, μπορούμε να παραμετροποιήσουμε το φαγητό ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.

Η κυτταρική αγροκαλλιέργεια μας παρέχει την ευελιξία να παράξουμε κρέας και θαλασσινά όσο υγιεινά και όσο νόστιμα τα θέλουμε. Μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό ακόρεστων λιπαρών (ή να αυξήσουμε το ποσοστό των υγιεινών λιπαρών) και να αυξήσουμε την ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, χωρίς να θυσιάζεται η γεύση ή η υφή του φαγητού μας. Αυτή η ευελιξία σημαίνει πως το πόσο υγιεινά και πόσο νόστιμα θα είναι τα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας, εξαρτάται τελικά από τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας και τα άλλα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας (όπως αυγά και γαλακτοκομικά) θα έχουν απαιτήσεις σε συσκευασία, αποθήκευση και μεταχείριση παρόμοιες με τα συμβατικά ζωικά προϊόντα

Για την παραγωγή προϊόντων κυτταρικής αγροκαλλιέργειας (όπως κρέας και θαλασσινά), οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να προβούν σε γενετικές τροποποιήσεις, κάποιοι από αυτούς όμως ενδέχεται να επιλέξουν να το κάνουν, αφού μπορεί να αυξήσει τη διατροφική αξία και να βελτιώσει τη γεύση ενός τροφίμου. Για καταναλωτές που δεν επιθυμούν να γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αρκετές εταιρείες κυτταρικής αγροκαλλιέργειας όπως η Mosa Meat και η Mirai Foods έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσουν γενετικές τροποποιήσεις. Εκτός αυτού, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα απαγορεύονται εντός της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς.

Όσο για τα προϊόντα που παράγονται μέσω ακυτταρικής αγροκαλλιέργειας, όπως γαλακτοκομικά και αυγά, οι εταιρείες χρησιμοποιούν την “ζύμωση ακριβείας” (precision fermentation), που είναι μία μορφή γενετικής τροποποίησης, για την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών και λιπαρών. Όμως τα τελικά προϊόντα είναι απολύτως καθαρά, ελεύθερα από τροποιημένο γενετικό υλικό (DNA).

Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή με ποιο όνομα θα χαρακτηρίζεται το κρέας κυτταροκαλλιέργειας όταν κυκλοφορήσει στα ράφια των σουπερμάρκετ. Στα ελληνικά όλη η σχετική ορολογία της βιβλιογραφίας είναι ουσιαστικά αμετάφραστη, και ακόμα και μεταξύ μας ως Cell Ag Greece δεν έχουμε καταλήξει σε δόκιμες αποδόσεις που να θεωρούμε οριστικές. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στις περισσότερες γλώσσες/χώρες. Στον αγγλόφωνο κόσμο υπάρχουν κάποιες έρευνες καταναλωτών που προς το παρόν φαίνεται να ευνοούν τους όρους cultured και cultivated meat/seafood, που είναι και οι όροι που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία. Όλοι αναγνωρίζουν ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι ρευστή.

Η κυτταρική αγροκαλλιέργεια είναι ένα κατεξοχήν διεπιστιμονικό πεδίο. Χρειάζεται μηχανικούς που θα σχεδιάσουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής, κτηνοτρόφους που θα εκθρέψουν τα ιδανικά ζώα-δότες κυττάρων και θα καλλιεργήσουν τα φυτά που θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για την παραγωγή θρεπτικού υλικού. Ακόμα χρειάζεται τεχνικούς που θα εργάζονται στις εγκαταστάσεις, ανθρώπους του μάρκετινγκ να χτίσουν σχέσεις με τους καταναλωτές, και φυσικά επιστήμονες πολλών σχετικών ειδικοτήτων που θα κάνουν έρευνα και θα αξιοποιήσουν την παραχθείσα γνώση εντός εταιρειών που θα σχεδιάσουν και θα βελτιώσουν τα προϊόντα.

For more information, check out ‘Pathways into Cell Ag’ an online tool developed by Cell Ag Australia.

Εξαιρετικά! Είσαι στο σωστό μέρος. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. 

Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στην κυτταρική αγροκαλλιέργεια είναι εξειδικευμένοι σε πολλά ετερόκλητα αντικείμενα, από τεχνολογία τροφίμων, βιομηχανική φαρμακολογία, βιοτεχνολογία, μηχανική βιολογικών διεργασιών, αλλά και data science. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σάιτ της Cell Ag Australia, όπου μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το εργαλείο ‘Pathways into Cell Ag’.

Επαγγελματίες κλάδων εκτός STEM, όπως σεφ, ντιζάινερ, διαφημιστές, έχουν επίσης σημαντικό ρόλο να παίξουν στην εκπαίδευση των καταναλωτών, στο μάρκετινγκ και στη διανομή, όλα απαραίτητα για να φτάσουν προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας στους καταναλωτές.

Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας προέρχεται από κύτταρα ζώων, όπως και το συμβατικό κρέας κτηνοτροφίας, ενώ τα φυτικά υποκατάστατα προέρχεται από φυτά. 

Τα κρέατα με βάση τα φυτά (όπως τα προϊόντα της Beyond Meat και της Impossible) είναι εξαιρετικά προϊόντα για την αντικατάσταση του κρέατος εκτροφής, αλλά παρασκευάζονται κυρίως με φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να έχουν γεύση κρέατος. Το καλλιεργημένο κρέας είναι κρέας σε θεμελιώδες επίπεδο, καθώς αποτελείται από ζωικά κύτταρα όπως ακριβώς και το κρέας εκτροφής. 

Και τα δύο έχουν θέση στα τρόφιμα του μέλλοντος, ως εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Κάθε καταναλωτής θα επιλέγει αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις του.

Αρκετές μελέτες ανάλυσης κύκλου ζωής (life cycle assessment - LCA) έχουν γίνει για να εκτιμηθεί η χρήση πρώτων υλών και παραγωγή αποβλήτων για το κρέας κυτταροκαλλιέργειας. Όμως για άλλα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες. Προς το παρόν, αυτές οι μελέτες μπορούν να βασιστούν μόνο σε εικασίες για τις πιο πιθανές παραμέτρους της παραγωγικής διαδικασίας. (Scharf et al, 2019).

Μια πρόσφατη επισκόπηση των διαθέσιμων LCA (Scharf et al, 2019) βρήκε ότι σε σχέση με τις ισχύουσες πρακτικές παραγωγής κρέατος στις ΗΠΑ, το κρέας κυτταροκαλλιέργειας θα μείωνε:

  • Τη χρήση γης κατά >95%
  • Τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 74-87%
  • Την μόλυνση θρεπτικών συστατικών κατά 94%

Ακόμα δεν είναι βέβαιο το πώς θα συγκρίνονται τα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας με τα παραδοσιακά, ως προς κατανάλωση ενέργειας και νερού. Το γεγονός ότι η τεχνολογία αφήνει πολλά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων είναι και από τα βασικά κίνητρα των εταιρειών, που θέλουν να μεταβούμε σε πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής ζωικών προϊόντων.

Ο Santo (2020) δίνει και διαγραμματικά μια περίληψη πολλών LCA για προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας όπου φαίνεται η σύγκριση με τη συμβατική χρήση νερού, εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και χρήση γης.

Με βάση τον ισχύοντα ορισμό της Vegan Society, το κρέας κυτταροκαλλιέργειας δεν είναι βίγκαν, αφού στη διαδικασία εμπλέκεται ζωικό προϊόν - καθώς όμως η τεχνολογία ωριμάζει, δεν αποκλείεται ο ορισμός να προσαρμοστεί.

Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας μπορεί να είναι χαλάλ, αν τα κύτταρα της καλλιέργειας προήλθαν από ζώο που θανατώθηκε με τον απαιτούμενο κατά χαλάλ τρόπο (Hamdan, 2018).

 

Οι απόψεις διίστανται ως προς τι τι όροι πρέπει να πληρούνται για να χαρακτηριστεί το κρέας κυτταροκαλλιέργειας ως κόσερ. Κάποιοι ραβίνοι υποστηρίζουν ότι τα αρχικά κύτταρα πρέπει να ληφθούν από ζώο που θα θανατωθεί με τον τελετουργικό τρόπο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το προϊόν απέχει τόσο πολύ από την πηγή, που δε μπορεί να θεωρηθεί απαγορευμένο. Από αυτή τη σκέψη προκύπτει και πως το χοιρινό κυτταροκαλλιέργειας, καθώς και άλλα τρόφιμα που παραδοσιακά δεν θεωρούνται κόσερ, θα μπορούσαν να καταναλώνονται από τους πιστούς χωρίς πρόβλημα. 

Κάποιες εταιρείες κρέατος κυτταροκαλλιέργειας μπορεί να καταλήξουν να κάνουν περιοδικές βιοψίες, και να παραλαμβάνουν φρέσκα κύτταρα από ζωντανά ζώα με αυτό τον άκακο τρόπο, ώστε να απομονώνουν βλαστικά κύτταρα που θα πολλαπλασιάζονται στο ελεγχόμενο περιβάλλον των εγκαταστάσεων. Μία τέτοια μέθοδος σημαίνει ότι θα συντηρούν κάποια ζώα σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο είναι τέτοια η σημασία που δίνεται από τη βιομηχανία κυτταρικής αγροκαλλιέργειας στην φιλοζωία, που οι συνθήκες ζωής αυτών των ζώων θα είναι πολύ καλές. 

Άλλες εταιρείες κρέατος κυτταροκαλλιέργειας όπως η Shiok και η Upside έχουν δηλώσει πως σκοπεύουν να κάνουν τα κύτταρά τους αυτοανανεώσιμα, ή “αθάνατα”, που σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται να επιστρέφουν σε ζώα για βιοψία.

Η γλώσσα πάντα εξελίσσεται καθώς αλλάζουν οι συνθήκες, οι οποίες δίνουν νέα σημασία σε υπάρχουσες λέξεις. Όταν το γάλα σόγιας κυκλοφόρησε, οι καταναλωτές δεν αναρωτήθηκαν αν το φυτό της σόγιας έχει μαστικούς αδένες, και στην περίπτωση των χορτοφαγικών μπέργκερ, οι καταναλωτές επέκτειναν τη σημασία της λέξης μπέργκερ ώστε να σημαίνει το σχήμα και τη χρήση του τροφίμου, όχι τη σύστασή του. Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας είναι κρέας ακόμα και σε επίπεδο DNA. Το να επινοηθεί οποιαδήποτε άλλη λέξη για να το περιγράψει, θα είναι παραπλανητικό.

Η κυτταρική αγροκαλλιέργεια είναι μια ευέλικτη τεχνολογία παραγωγής τροφίμων, που επιτρέπει παραμετροποίηση του προϊόντος, αλλάζοντας πχ το ποσοστό λιπαρών στο κρέας ή το γάλα, πράγμα που θα σημαίνει περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή. Κάποιες εταιρείες όπως η Shojinmeat Project και η Future Meat στοχεύουν σε ένα μέλλον όπου η κυτταρική αγροκαλλιέργεια δημοκρατικοποιείται: οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν το δικό τους φαγητό και να το προσαρμόζουν στα γούστα τους μόνοι τους.

Μιας και το κρέας κυτταροκαλλιέργειας δεν είναι ακόμα διαθέσιμο, η αποδοχή των καταναλωτών μπορεί να μεταβληθεί μόλις ληφθούν υπόψιν και σημαντικοί παράγοντες όπως γεύση, τιμή και δημοφιλία (Bryant and Barnett, 2018).

Προς το παρόν οι έρευνες για τη γνώμη των καταναλωτών ως προς τα προϊόντα κυτταρικής αγροκαλλιέργειας δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα - το ενδιαφέρον και η αποδοχή εξαρτώνται από την περιγραφή του κρέατος κυτταροκαλλιέργειας και από τη διατύπωση των ερωτήσεων, καθώς και από το προφίλ των ερωτηθέντων, που δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού (Bryant and Barnett, 2018).

  • Scharf, A., Breitmayer, E. and Carus, M. Review and gap-analysis of LCA-studies of cultured meat for The Good Food Institute, 2019. 
  • Santo, R., Kim, B., Goldman, S., Dutkiewicz, J. Biehl, E., Bloem, M., Neff, R. and Nachman, K. Considering Plant-Based Meat Substitutes and Cell-Based Meats: A Public Health and Food Systems Perspective, 2020
  • Bryant, C. and Barnett, J. Consumer acceptance of cultured meat: A systematic review, 2018
  • Hamdan, M., Post, M., Ramli, M. and Mustafa, A. Cultured meat in Islamic perspective, 2018

Χρονολόγιο της Kυτταρικής Aγροκαλλιέργειας

Ανακαλύψτε την Iστορία της Κυτταρικής Αγροκαλλιέργειας
1885
Wilhelm Roux
Wilhelm_Roux_-cellag-greece(1850-1924)
Καλλιέργεια εμβρυικών κυττάρων κοτόπουλου

 Το 1885, ο Wilhelm Roux συντήρησε εμβρυικά κύτταρα κοτόπουλου σε διάλυμα άλμης για αρκετές μέρες, θεμελιώνοντας έτσι την αρχή της καλλιέργειας ιστών (πηγή).

1894
Marcellin Berthelot
Marcellin_Berthelot-cellag.gr
“The epicure of the future will dine upon artificial meat"

Professor Pierre-Eugène-Marcellin Berthelot ήταν ένας από τους πιο διάσημους χημικούς στον κόσμο. Ο καθηγητής προέβλεψε, ότι μέχρι το έτος 2000 οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονταν πλέον αγρόκτημα, χωράφι και βοσκότοπο, επειδή θα κατασκεύαζαν την τροφή τους αντί να βασίζονται στη "φυσική ανάπτυξη" (πηγή)

1912
Alexis Carrel
Μυικός ιστός σε τρυβλίο Πέτρι

Ο Γάλλος βιολόγος Alexis Carrel διατήρησε ζωντανό ένα κομμάτι καρδιακού μυός κοτόπουλου σε ένα τρυβλίο Πέτρι, δείχνοντας ότι μυικός ιστός μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός εκτός σώματος. (πηγή)

1930
Frederick Smith
Πρώτες προβλέψεις για την κυτταρική αγροκαλλιέργεια

Ο Frederick Edwin Smith προβλέπει ότι “δεν θα είναι πια απαραίτητο να αναθρέψουμε ένα μοσχάρι μόνο και μόνο για να φάμε την μπριζόλα του. Από μία ‘μητρική μπριζόλα’ ιδανικής ποιότητας, θα είναι εφικτό να αναπτύξουμε μία όσο μεγάλη και όσο ζουμερή μπριζόλα επιθυμούμε”. (πηγή)

1932
Winston Churchill
"We shall escape the absurdity of growing a whole chicken"

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου  Winston Churchill έγραψε "Σε πενήντα χρόνια από σήμερα, θα απαλλαγούμε από την παράνοια της εκτροφής ολόκληρων κοτόπουλων με μόνο σκοπό να φάμε το στήθος ή τη φτερούγα, και θα μπορούμε να αναπτύσσουμε μόνο αυτά τα μέρη ξεχωριστά, σε κατάλληλο μέσο”. (πηγή)

 

1950
Willem Eelen
Το βήμα από την καλλιέργεια ιστού στη δημιουργία κρέατος

Ο Willem van Eelen αναγνώρισε την δυνατότηα δημιουργίας κρέατος από καλλιέργειες ιστών. Αναγνωρίζεται ευρέως ως “ο πατέρας του κρέατος κυτταροκαλλιέργειας”. (πηγή)

1971
Russell Ross
Russell_Ross-cellag-greece
In vitro καλλιέργεια μυικών ινών

Ο αμερικανός καθηγητής  Russell Ross πετυχαίνει την in vitro καλλιέργεια μυϊκών ινών. Τίτλος της δημοσίευσης: THE SMOOTH MUSCLE CELL: II. Growth of Smooth Muscle in Culture and Formation of Elastic Fibers.

1987
Star Trek
start-trek-next-generation-cultivated-meat-prediction-cellag.gr
"We no longer enslave animals for food purposes"

Η ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος αναγνωρίστηκε ευρύτερα στην ποπ αρτ όταν ο διοικητής Ράικερ αποκάλυψε σε έναν εξωγήινο στο Star Trek: The Next Generation ότι το κρέας που καταναλώνουν οι άνθρωποι στο USS Enterprise καλλιεργείται αντί να σφάζεται και ότι κανένα ζώο δεν υποδουλώθηκε για διατροφικούς σκοπούς (video source)

2001
NASA
Η NASA ξεκινάει πειράματα για κρέας in vitro

Πειράματα χρηματοδοτούμενα από τη NASA πέτυχαν και παρήγαγαν μυικά κύτταρα γαλοπούλας, με στόχο τη δυνατότητα σίτισης αστροναυτών σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. (πηγή)

2002
Acta Austronautica
Καλλιέργεια in vitro μυϊκών κυττάρων από χρυσόψαρα

Ερευνητές (Benjamison, Gilchriest, Lorenz) καλλιέργησαν μυϊκό ιστό του κοινού χρυσόψαρου σε τρυβλία Πέτρι και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Acta Astronautica. Ένα πάνελ κριτών χαρακτήρησε το κρέας αποδεκτό ως φαγητό. (πηγή)

2004
Jason Matheny
Ο Jason Matheny ιδρύει τη New Harvest

Ο ερευνητής Jason Matheny ιδρύει τη New Harvest, την πρώτη ΜΚΟ που στόχευσε στην ανάπτυξη του κρέατος κυτταροκαλλιέργειας. (πηγή)

2003
Catts & Zurr
Παραγωγή βρώσιμης μπριζόλας από βλαστικά κύτταρα βατράχου

Οι Oron Catts και Ionat Zurr του Tissue Culture and Art Project και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παρήγαγαν βρώσιμη μπριζόλα από βλαστικά κύτταρα βατράχου. (πηγή)

2005
Dutch government
Η Ολλανδική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την έρευνα στο κρέας κυτταροκαλλιέργειας

Ο Ολλανδικός κυβερνητικός φορέας SenterNovem αποφασίζει να χρηματοδοτήσει έρευνα στο κρέας κυτταροκαλλιέργειας από το 2005 ως το 2009. Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία του πρώτου μπέργκερ κυτταροκαλλιέργειας που παρουσιάστηκε το 2013. (πηγή)

2005
Tissue Engineering Journal
Πρώτη peer-reviewed δημοσίευση για το κρέας κυτταροκαλλιέργειας

Στις 29 Ιουνίου, μία ομάδα επιστημόνων δημοσιεύει στο Μηχανική Ιστών, ένα paper όπου προτείνει δύο νέες τεχνικές μηχανικής ιστών για την παραγωγή in vitro κρέατος. (πηγή)

2008
In Vitro Meat Consortium
Πρώτο διεθνές συνέδριο για την παραγωγή κρέατος in vitro

Το In Vitro Meat Consortium, μία διεθνής ομάδα ερευνητών, διοργάνωσε το πρώτο διεθνές συνέδριο πάνω στο θέμα, που φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων της Νορβηγίας τον Απρίλιο του 2008. (πηγή)

2008
PETA
Η PETA προσφέρει βραβείο $1 εκατομμυρίου για την παραγωγή κρέατος κοτόπουλου σε εργαστήριο ως το 2012

Η φιλοζωική οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) προσφέρει βραβείο $1 εκατομμυρίου στην πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να φτιάξει εμπορικά βιώσιμο κρέας κοτόπουλου στο εργαστήριο ως το 2012. (πηγή)

2011
Modern Meadow
Ιδρύεται η εταιρεία Modern Meadow, με στόχο την παραγωγή κρέατος αλλά και δερμάτινων ειδών κυτταροκαλλιέργειας

Συνιδρύεται το 2011 από τους φοιτητές του Singularity University Andras Forgacs, Gabor Forgacs, Francoise Marga, και Karoly Jakab, Modern Meadow Στόχος η αξιοποίηση της τεχνολογίας μηχανικής ιτών (tissue engineering) για να αναπτύξουν δέρμα και κρέας στο εργαστήριο. (πηγή)

2013
Mark Post
Mark-Post-3-cellag-greecejpg
Γευστική δοκιμή του πρώτου μπέργκερ κυτταροκαλλιέργειας

Το πρώτο μπέργκερ κυτταροκαλλιέργειας αναπτύχθηκε από την ομάδα του Ολλανδού ερευνητή και καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark PostΗ εκδήλωση της γευστικής δοκιμής οργανώθηκε στο Λονδίνο. Την πολυετή έρευνα χρηματοδότησε ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin με το ποσό των $330,000. (πηγή).

2014
Modern Meadow
Modern Meadow presents "steak chips"

Modern Meadow παρουσιάζει "πατατάκια μπριζόλας", λεπτούς δίσκους κρέατος κυτταροκαλλιέργειας που μπορούν να παραχθούν με σχετικά χαμηλό κόστος. (πηγή)

2015
Modern Agriculture found.
Ιδρύεται το Modern Agriculture Foundation στο Ισραήλ

Ιδρύεται στο Ισραήλ το ίδρυμα Modern Agriculture Foundation, που έχει στόχο την ανάπτυξη κοτόπουλου κυτταροκαλλιέργειας (αφού τα κοτόπουλα αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των ζώων ξηράς που σκοτώνονται για την παραγωγή τροφής.
( πηγή,πηγή)

2015
Mark Post
Το κόστος του μπέργκερ κυτταροκαλλιέργειας πέφτει από $325,000 το 2013 σε κάτω από $12

Σύμφωνα με το εργαστήριο του Mark Postτο κόστος ενός μπιφτεκιού κυτταροκαλλιέργειας έχει μειωθεί από $325,000 το 2013 σε κάτω από $12. (πηγή)

2016
New Crop Capital
Ιδρύεται η New Crop Capital, ένα ιδιωτικό VC fund που επενδύει σε εναλλακτικές πρωτεΐνες

Η New Crop Capital, είναι ένα ιδιωτικό venture capital fund που επενδύει σε εναλλακτικές λύσεις που θα αντικαταστήσουν την κτηνοτροφία - ανάμεσά σε αυτές είναι και η κυτταρική αγροκαλλιέργεια. (πηγή)

2016
GFI
gfi-logo-square@2x-cellag.gr
Ιδρύεται το GFI, μία οργάνωση που προωθεί εναλλακτικές έναντι των ζωικών προϊόντων

Το Good Food Institute, είναι μία ΜΚΟ ταγμένη στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων -συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής αγροκαλλιέργειας- που θα αντικαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα. (πηγή)

2016
Memphis Meats
Η Memphis meat (νυν Upside Foods) δημιουργεί το πρώτο κεφτεδάκι κυτταροκαλλιέργειας

Memphis Meats (που πλέον ονομάζεται Upside Foods), ένα σταρτάπ από το Σαν Φρανσίσκο δημοσιεύει ένα βίντεο όπου αποκαλύπτει “το πρώτο κεφτεδάκι κυτταροκαλλιέργειας στον κόσμο” να τηγανίζεται. (πηγή)

2016
New Harvest
New-Harvest-Logo-Only-RGB-cellag.gr
Η New Harvest διοργανώνει το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο κυτταρικής αγροκαλλιέργειας

New Harvest διοργάνωσε το συνέδριο New Harvest 2016: Experience Cellular Agriculture, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο κυτταρικής αγροκαλλιέργειας. (πηγή)

2018
Paul Shapiro
Ο Paul Shapiro εκδίδει το πρώτο βιβλίο που αναλύει την βιομηχανία της κυτταρικής αγροκαλλιέργειας

Paul Shapiroονομάζεται ένας αμερικανός επιχειρηματίας που έγραψε και δομσιέυσε το πρώτο βιβλίο που εξερευνά τον κόσμο των σταρτάπ που δημιουργούν αληθινά ζωικά προϊόντα χωρίς τα ζώα. Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the WorldΗ Washington Post το συμπεριέλαβε στην λίστα των bestseller. (πηγή)

2020
Upside Foods
Η Upside Foods λαμβάνει χρηματοδότηση $161 εκατομμυρίων στον 2ο γύρο χρηματοδότησης

Upside Foods  σηκώνει $161 εκατομμύρια στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, ποσό μεγαλύτερο από το ως τότε άθροισμα όλων των επενδύσεων στη βιομηχανία κυτταρικής κυτταροκαλλιέργειας συνολικά - που ήταν $155 εκατομμύρια. (πηγή)

2020
Good Meat
good meat cellag.gr
The world's first cultivated chicken nuggets are being served in a restaurant

Κοτομπουκιές κυτταροκαλλιέργειας, παρασκευασμένες από την αμερικάνικη startup GOOD Meat, θυγατρική της Eat Just πραγματοποιούν ιστορικό ντεμπούτο στο εστιατόριο 1880 στη Σιγκαπούρη, αμέσως αφού οι αρχές της ενέκριναν την πώληση κρέατος κυτταροκαλλιέργειας. Ο Josh Tetrick, που ίδρυσε την Eat Just το 2011, δηλώνει ότι η εταιρεία ξεκίνησε την ανάπτυξη κοτόπουλου κυτταροκαλλιέργειας από ζωικά κύτταρα το 2016. (πηγή)

2021
Esco Aster
Η Σιγκαπούρη αδειοδοτεί την Esco Aster για παραγωγή κρέατος κυτταροκαλλιέργειας

Η εταιρεία Esco Aster έλαβε έγκριση από τις αρχές της Σιγκαπούρης για να παρασκευάσει κρέας κυτταροκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, και μετά από ελέγχους ασφαλείας, στις 28 Ιουλίου 2021 εγκρίθηκε η πλατφόρμα AsterMavors για καλλιέργεια κρέατος σε βιοαντιδραστήρες, απευθείας από ζωικά κύτταρα. (πηγή)

2021
JBS
jbs-cultivated-meat-investment-cellag.gr
JBS Dives Into Cultivated Meat With $100M Acquisition and R&D Investment

JBS, the world’s biggest meat processor, is now pivoting its business towards alternative proteins with its first foray into the cell-based meat space. It has announced plans to acquire BioTech Foods, the Spanish startup behind cell-cultured Ethicameat, as well as build a new R&D site dedicated to cultivated protein in Brazil (πηγή)

2020
Aleph Farms
Aleph_Zero-space-program-cows-space-cellag.gr
Aleph Farms Launches 'Aleph Zero' Program to Grow Steaks in Space

Η Αleph Farms φέρνει την τεχνολογία τροφίμων και τη διατροφή σε άλλο επίπεδο - κυριολεκτικά. Η νέα τολμηρή επιχείρηση της ισραηλινής εταιρείας παραγωγής κρέατος με καλλιέργεια περιλαμβάνει την επιτάχυνση της παραγωγής εξωγήινων τροφίμων, που αποτελεί πρωταρχικό εμπόδιο για τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές, ώστε μια μέρα να τρέφονται οι διαστημικοί ταξιδιώτες κατά το ταξίδι τους στον Άρη και τη Σελήνη. (πηγή).

2021
Upside Foods
Upside Foods Unveils EPIC

Upside Foods  Παρουσιάζει το EPIC - ένα Κέντρο Μηχανικής, Παραγωγής και Καινοτομίας Καλλιεργούμενου Κρέατος αξίας 50 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει ειδικά κατασκευασμένους, κατοχυρωμένους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καλλιεργητές για την παραγωγή άνω των 50.000 κιλών καλλιεργούμενου κρέατος, με μελλοντική δυναμικότητα άνω των 400.000 κιλών ετησίως, και προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να δει πώς παράγεται το καλλιεργούμενο κρέας (πηγή)

2021
Shiok Meats
shiok-meats-new-plant-cellag.gr
"Πρώτο στο είδος της" μικρή μονάδα έρευνας καλλιεργούμενων θαλασσινών

Shiok Meats, η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που αναπτύσσει προϊόντα από καλλιεργούμενα οστρακοειδή, εγκαινίασε επίσημα ένα "μίνι εργοστάσιο" στην έδρα της στη Σιγκαπούρη.  Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εργοστασίου, η Shiok συνεργάστηκε με την εταιρεία βιώσιμων λύσεων υποδομής των Black & Veatch και FoodNet International Holdings (πηγή).

2021
Future Meat
future-meat-cellag.gr
Future Meat Technologies raises a record $347 million

Η Future Meat χρησιμοποιεί ιδιόκτητη τεχνολογία για την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος. Η τεχνολογία βασίζεται στον ταχύ φυσικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του συνδετικού ιστού που αναπτύσσονται σε ζυμωτήρες από ανοξείδωτο χάλυβα, οι οποίοι απομακρύνουν συνεχώς τα απόβλητα για να διατηρούν ένα σταθερό φυσιολογικό περιβάλλον. Η Future Meat δήλωσε ότι παράγει τώρα καλλιεργημένο στήθος κοτόπουλου προς 7,70 δολάρια ανά λίβρα (πηγή)

2022
China
Professor-Zhou-Guanghong-joes-future-food-china-5-year-plan-cellag.gr
China’s Five-Year Agricultural Plan Includes Cultivated Meat for the First Time Ever

The Chinese Ministry of Agriculture and Rural Affairs has just released its official Five-Year Agricultural Plan, which for the first time specifically mentions cultivated meat. The report describes how innovation could be boosted in “frontier and cross-disciplinary technologies,” a category that includes cultivated meat. (πηγή)

2023
U.S. FDA
UPSIDE-Foods-FDA-greenlight
First regulatory approval for any cultivated meat in the U.S.

Cell-cultivated meat companies Good Meat and Upside Foods received approval from the FDA for their chicken grown from animal cells. This is the first regulatory approval for any cultivated meat in the U.S. The “no questions” letters from the FDA indicates regulators have found nothing unsafe about the cultured chicken the company makes. (source1, source2)

Αν έχετε περισσότερες απορίες

Ή θέλετε να μοιραστείτε κάτι με εμάς

Κύλιση στην κορυφή